Muziekduo bij uitvaarten en bruiloften

Gravenburg – Livemuziek tijdens een uitvaart of de huwelijksceremonie is in het Noorden nog niet zo gebruikelijk. Maar livemuziek kan veel bijdragen een de sfeer tijdens deze uiteenlopende ceremonieen, vinden Mariska Oostijen – van der Kooi uit Gravenburg en Stadjer Hans Kaldeway van het muzikale duo MusicaRosa, “Door muziek worden emoties, herinneringen en gebeurtenissen intenser.”

Zangeres Mariska Oostijen kwam op het idee toen zij in de aula van het crematorium de ongebruikte vleugel zag staan, terwijl zij naar een cd-nummer luisterde. “Ik dacht: zonde dat die vleugel niet gebruikt wordt. Livemuziek raakt je veel meer”.

Ze ervoer dat ook op de begrafenis van haar moeder. “Ik heb haar toen toegezongen. Het voelde als het laatste wat ik voor haar kon betekenen. Ik keek alleen maar naar de kist. Later hoorde ik dat mensen hier enorm door geraakt werden”.
“Ja, dat begrijp ik wel”, vult Hans aan. “Je zat helemaal in de muziek, dat voelt het publiek, dat grijpt je bij de keel!”.

Zo ontstond het idee om zich aan te bieden als zangeres bij uitvaarten, en later ook bij bruiloften. Mariska ging toen op zoek naar een pianist. Hans kende zij al als muzikaal leider en dirigent van het koor “Tous les oiseaux d’Europe”, waarin zij zelf ook zingt. “Toen ik mijn ideeën met hem deelde, reageerde hij meteen enthousiast”, zegt Mariska.

Mariska en Hans hebben een breed repertoire samengesteld, variërend van pop tot jazz en van nummers uit de jaren zestig tot moderne nummers, Engels-, Nederlands- En Friestalig, wereldlijk en christelijk. Met dit repertoire timmeren zij nu aan de weg, bij uitvaarten en bruiloften, maar ook bij andere gelegenheden. “We kunnen ook prima een middag- of avondvullend programma brengen”, zegt Mariska.

Voor Mariska staat zingen vanuit het gevoel centraal. “Daarom zing ik ook heel graag Nederlandstalige nummers, dan lukt het me makkelijker om bij dat gevoel te komen, maar dan wel de meer theatrale nummers zoals “Mag ik dan bij Jou”, van Claudia de Breij, “Lef” van Karin Bloemen en “Zeg me dat het niet zo is”, van Frank Boeijen.